Fedezzük fel Marokkót

Marokkó kincsei

Marokkó kincsei

Agadir

Általános információk a városról

2018. január 26. - BoCS

img_0632.jpg

Agadir partszakaszának látképe

Agadir egy közepesen nagyméretű óceánparti város Marokkó déli részén. Lakosai többsége berber, saját nyelvvel és írással, de a hivatalos nyelv itt is, mint mindenhol az arab. A legtöbben azonban beszélnek, vagy megértik a franciát, a fiatalok közül többen angolul is beszélnek. A tanultabb agadiri fiatalok egyaránt beszélnek arabul, berberül, franciául és angolul.

1960-ban Agadir egy földrengés következtében elszenvedte Marokkó legnagyobb természeti katasztrófáját. Nagyjából 60 ezer ember vesztette életét, és a teljes város romba dőlt. A várost tehát az alapoktól kellett újjáépíteniük. Ezért van az, hogy a látogató Agadirban egy modern várost talál, lakótelepekkel és nyüzsgő centrummal. Történelmi látnivalókat itt ne keressünk. A földrengés mindent lerombolt. És mivel Agadirnak nincs történelmi medinája, hát építettek egyet. Ez a medina egy újépítésű, historizáló épületegyüttes, amit a látogatók nyugalomban nézhetnek meg, mert itt nem élnek emberek, és tömeg sincs.

Agadir legnagyobb előnye marokkói viszonylatban a klímája. Az átlagos déli hőmérséklet télen is 20 fok, és hétágra süt a nap. Agadir tényleg a napfény városa. Klímája az óceánnak és a hegynek köszönhetően ideális. Nyáron nincs döglesztő kánikula, ahogy télen sincs hideg. Az óceán felől pedig friss levegőt hoz a szél. Az agadiri lakosok ezért is szeretik jobban a saját városukat, mint pl. Marrakest, ahol télen tényleg hideg van, nyáron meg szinte élhetetlen olyan nagy a forróság.

img_0696.jpg

Hegyoldalban a felirat: Isten, ország, király

Agadir másik nagy előnye a tengerpartja, ami hosszú, homokos, és egész évben napfényes. Innen nézve a kilátás is egészen elképesztő. Előttünk az Atlanti-óceán, jobb kéz felől pedig a hegy, tetején a régi erőd, a Kasbah romjaival (Agadir Oufla), s rajta a felirat: Isten, ország, király. Igazán látványos installáció, főleg éjszaka, amikor a világításnak köszönhetően szinte lángolnak a betűk. A parton változatos éttermek sorakoznak egymás mellett: van itt arab, török, francia, thai stb. Még egy óriáskerék is helyet kapott a strandon. Ez Agadir turisztikailag leglátogatottabb része, itt jóval gyakrabban látni turistákat is.

dsc_0406.jpg

A strand

Agadir központjába található a Souk (ejtsd: „Szuk”). A Souk lényegében a piac. Egy erődszerű fal veszi körül a boltokat, és a bazárt, melynek több bejárata is van. Itt aztán tényleg mindent lehet vásárolni: ruhákat, fűszereket, élelmiszereket, argán olajat stb. Ha valaki itt jár ide is mindenképp érdemes betérnie.

img_7591.jpg

Az agadiri földrengés emlékére

Az utcai kifőzdéktől kezdve a salátabárokon át a nívósabb éttermekig számtalan lehetőség van Agadirban étkezni. Még English Pubjuk is van, ahol az alkohol tényleg drága (egy üveg sör simán belekerül 60 dirhamba, ami olyan 1620 Ft), viszont itt a turista kipróbálhatja milyen is egy helyi nívósabb szórakozóhely, ahol éjfél után kezdődik el igazán a buli. Itt a fiatalok úgy buliznak, mint nálunk, felszabadultak és jól öltözöttek. Mindenki táncol és énekel, a sört és a koktélokat sem vetik meg. A pincérek és kidobók vigyáznak a helyre, tényleg jó itt a hangulat. 

Agadir egyik nevezetessége az argánolaj, amit az argánfa magjából nyernek ki. Az argánolaj egyaránt szolgál étkezési és kozmetikai célokat. Állítólag mindkét esetben nagyon egészséges, jót tesz a bőrnek.   

img_7587.jpg

Egy agadiri mecset bejárata

A bejegyzés trackback címe:

https://marokkokincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr513605623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása