Fedezzük fel Marokkót

Marokkó kincsei

Marokkó kincsei

Tázsin

2018. január 19. - BoCS

img_7574.jpgA tázsin egy tipikus marokkói egytálétel, amit szinte bárhol, ahol van utcai kifőzde vagy vendéglő, lehet kapni. A tázsint leginkább a kúpos fedelű agyagedényről lehet felismerni, melyet parázson melegítenek, hogy benne az étel jól összefőjön. A tázsin (vagy tajine) egyszerre jelenti az ételt és a cserépedényt.

A tázsint, az alapanyagoktól függően, számtalan változatban készítik el, lehet benne csirke, kecske, birka, marha, hal, krumpli, oliva bogyó, aszalt szilva stb.

A tázsin lényege, hogy a kúpos cserépedényt faszénen lassan és sokáig melegítik, hogy az összetevők íze minél jobban megmaradjon és keveredjen.

dsc_0408_1.jpg

így készül a tázsin

Mint Marokkóban szinte mindenhez, a tázsin mellé is ingyen adják a kenyeret. Az igazi marokkóiak nem is használnak evőeszközt az elfogyasztásához, hanem a jobb kezükben fogott kenyérrel kanalazzák ki az ételt. Jól is jön a kenyér, mert egyrészt kellemesen felszívja az étel szaftját, másrészt egy európai nagyevőnek nem biztos, hogy kenyér nélkül elég lenne az adag.

Egyik nap egy egészen különleges tázsint ettem, mert az étel tevehúsból készült. Meg kell mondanom, ez volt a legfinomabb tázsin, melyet eddig ettem. A tevehús enyhén édes volt, leginkább a borjúhoz, vagy a zsenge vadhúsokhoz tudnám hasonlítani. A szaft is jól átvette az ízét.

img_1324.jpg

a tevehúsos tázsin

A bejegyzés trackback címe:

https://marokkokincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr713589045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása