Az amlout legegyszerűbben úgy írhatnám le, hogy ez a marokkói avagy berber Nutella. Csak az amlou állagra hígabb és folyékonyabb a Nutellánál, ezért az amlout nem kenik, hanem kiöntik egy kis tálba, és a kenyeret belemártogatva fogyasztják.
Az amlout igen népszerű és jellegzetes eledele a Souss-Massa régiónak.
Általában amolyan nassoláshoz (reggelihez vagy uzsonnához) használják és hozzá menta teát isznak.
Az amlout leginkább mandulából készítik (de van, aki földimogyoróból). A mandulát egy sima kővel elkezdik csiszolni, majd pasztát készítenek belőle. Ezután hozzáadják az argánolajat, és elkeverik a mandulapasztát vele. Ez adja meg az állagát. Az eredmény pedig nagyon finom.
(a kép forrása: https://www.linkedin.com/pulse/argan-sous-agadir-maroc-houcine-houssine)
Recept:
Magyarországon úgy állítható elő házilag, hogy veszünk 200 gramm mandulát, amit sütőpapíron 160-180 fokon 15-20 percig melegítünk a sütőben.
Várjuk meg, míg a mandulaszemek kihűlnek.
Tegyük be őket a keverőbe.
Indítsuk el az őrlést, amíg egyfajta püré nem lesz belőlük.
Ehhez adjuk 6-8 cl (60-80 gramm) argánolajat és folytassuk az őrlést.
Ezután adjunk hozzá mézet ízlés szerint (inkább keveset, mint többet).
Ezután újra megkeverjük az adagot.
És készen is vagyunk.
Az arányok és a mennyiség ízlés szerint változhatnak, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mennyire szereti, ha a mandula a domináns vagy a méz.
Végül tegyük az amlout, egy légmentesen zárt edénybe. Ha pár nap után kiválik az olaj, csak keverjük el, és újra homogén amlout kapunk.
Itt egy kis videos segítség. A video nyelve arab, de a folyamat teljesen érthető.