Fedezzük fel Marokkót

Marokkó kincsei

Marokkó kincsei

Amlou

A berber nutella

2018. február 20. - BoCS

Az amlout legegyszerűbben úgy írhatnám le, hogy ez a marokkói avagy berber Nutella. Csak az amlou állagra hígabb és folyékonyabb a Nutellánál, ezért az amlout nem kenik, hanem kiöntik egy kis tálba, és a kenyeret belemártogatva fogyasztják.

Az amlout igen népszerű és jellegzetes eledele a Souss-Massa régiónak.

Általában amolyan nassoláshoz (reggelihez vagy uzsonnához) használják és hozzá menta teát isznak.

Az amlout leginkább mandulából készítik (de van, aki földimogyoróból). A mandulát egy sima kővel elkezdik csiszolni, majd pasztát készítenek belőle. Ezután hozzáadják az argánolajat, és elkeverik a mandulapasztát vele. Ez adja meg az állagát. Az eredmény pedig nagyon finom.

amlou2.jpg

(a kép forrása: https://www.linkedin.com/pulse/argan-sous-agadir-maroc-houcine-houssine)

Recept:

Magyarországon úgy állítható elő házilag, hogy  veszünk 200 gramm mandulát, amit sütőpapíron 160-180 fokon 15-20 percig melegítünk a sütőben.

Várjuk meg, míg a mandulaszemek kihűlnek.

Tegyük be őket a keverőbe.

Indítsuk el az őrlést, amíg egyfajta püré nem lesz belőlük.

Ehhez adjuk 6-8 cl (60-80 gramm) argánolajat és folytassuk az őrlést.

Ezután adjunk hozzá mézet ízlés szerint (inkább keveset, mint többet).

Ezután újra megkeverjük az adagot.

És készen is vagyunk.

Az arányok és a mennyiség ízlés szerint változhatnak, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mennyire szereti, ha a mandula a domináns vagy a méz.

Végül tegyük az amlout, egy légmentesen zárt edénybe. Ha pár nap után kiválik az olaj, csak keverjük el, és újra homogén amlout kapunk.

 Itt egy kis videos segítség. A video nyelve arab, de a folyamat teljesen érthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://marokkokincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr2013684908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása