Fedezzük fel Marokkót

Marokkó kincsei

Marokkó kincsei

Essaouira

Korábban Mogador

2018. február 02. - BoCS

img_0867.jpg

A harmadik marokkói város ahová elutaztam, az Atlanti-óceán partján fekvő Essaouira (ejtsd: Esz-szavíra) volt, melynek történelmi óvárosa (medinája) az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

Az utat Agadirból Essaouirából taxival tettük meg (a helyi és a városok között közlekedő taxikról itt írtam bővebben). Az két város közötti távolság nagyjából megfelel egy Baja Budapest távolságnak, de míg itt egy hatszemélyes taxiban utazva 100 dirhamet fizettünk egy útért (ez 2700 Ft és az utazás nagyjából három óráig tartott), addig Magyarországon egy felnőtt jegy a távolsági buszra vagy vonatra ennél drágább, és az utazás is lassabb.

A közel háromórás utazás ideje viszonylag hamar elrepült, olyan érdeklődéssel figyeltem az elsuhanó tájat. Az út kezdetben az óceánpart feletti szerpentinen haladt, csodálatos panorámát kínálva a hatalmas, hullámzó víztömegre.

Nagyjából egy óra után az út elkanyarodott, és a hegyvidék felé gurultunk tovább. Itt a vidék egészen más: a homokos óceánpartot felváltják az argánerdők; a fák tövében kecskéket legeltető pásztorokat, szamarakon ügető helyieket, és elmaradottabb falvakat láthattunk. Az úttest mellett nem egy helybéli árulta argánolaját vagy mézét. Még egy argánolajos masszázst kínáló szalont is sikerült találnunk úti célunkhoz közeledve.

Essaouirába érve először az új városrészbe csöppentünk. Az első, ami szembeötlött, hogy Essaouira jóval kisebb és szellősebb, mint a szintén óceánparti város, Agadir. A második, hogy ebben a városban a taxik világoskékek, ellentétben az agadiri piros taxikkal.

img_0955.jpg

Essaouira óvárosát, a medinát fal veszi körül, melyen egy kapunk át léphettünk be. Essaouira medinája az egyik legismertebb és leghangulatosabb Marokkóban. Az utcákon boltosok, művészek árulják portékáikat, és szűk sikátorokban fedezhetjük fel a várost. A tengerparton a régi erőd közelében pedig vendéglők kínálják frissen fogott halaikat és egyéb tengeri finomságaikat.

A part leglátványosabb épülete a régi erőd, mely körül folyton sirályok verdesnek csapatostul.

img_0863.jpg

Az óceánparti kikötőt eredetileg hadikikötőnek tervezte a francia matematikus és építész  Théodore Cornut, idi Mohamed ben Abdallah szultán megbízásából. A várost ekkor még Mogadornak hívták. Az ő tervrajzai alapján építették fel foglyokkal a hadikikötőt, és mellé az új városrészt. Cornut különös figyelmet fordított a kasbah területére. Ezután eredetileg Souirának hívták a várost (jelentése: „a kis erőd”), de a név később Es-Saouirára változott (jelentése: „a szépen tervezett”).

img_0998.jpg

Essaouira véleményem szerint két dolog miatt kedvelt igazán a nyugati turisták körében. Az első ok, hogy az épületek miatt a város hangulatilag közelebb áll egy dél-európai tengerparti városhoz, mint mondjuk egy tradicionális marokkói vagy afrikai településhez. Ha mondjuk az óváros Cipruson vagy Máltán lenne, egyáltalán nem lógna ki az ottani stílusból. A második ok, hogy mióta 1969-ben Jimmy Hendrix meglátogatta Essaouirát, igencsak kultikus helynek örvend a hippik körében. Nem egy házfalon találkozhatunk Jimmy Hendrix festett arcmásával. Számos legenda és mítosz kering Jimmy Hendrix itt tartózkodásáról, de az talán igaz, hogy ő anno a Hotel du Pachaban (ma Hotel Riad al Medina) szállt meg. Azóta ez a hotel kedvelt hippi szállássá vált.

Egy másik híresség is felfedezte magának Essaouirát, és ez az ember nem más volt, mint Orson Welles, aki itt forgatta saját Othello adaptációjának egyes jeleneteit.

Még egy dologról világhíres Essaouira, ez pedig nem más, mint az 1998 óta évente megrendezésre kerülő Gnaoua World Music Festival. A gnaoua vagy gnawa egy marokkói és algériai etnika csoport neve a berber világban. A gnaoua zene egyfajta ötvözete a szufi- és az iszlám előtti, szub-szaharai afrikai kultúra zenéjének. Legközelebb 2018 június 21. és június 24. között került megrendezésre a Gnaoua Világzenei Fesztivál.

img_1039.jpg

Végezetül ne maradjon ki Essaouira homokos strandja, ami tele van kényelmes napágyakkal és napellenzőkkel, ha valaki a kulturális kalandozás után egy kis úszásra és pihenésre vágyna.

 

Források:

http://www.essaouira.nu/icons_jimi.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Essaouira

https://en.wikipedia.org/wiki/Gnaoua_World_Music_Festival

https://en.wikipedia.org/wiki/Gnawa

A bejegyzés trackback címe:

https://marokkokincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr9913628448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása