Étteremben felszolgált kuszkusz
Talán a leghíresebb berber eredetű étel, ami az egész arab világban elterjedt. Marokkó egyik nemzeti eledele.
A név eredete rejtély, de sokan abból a sziszegő hangból eredeztetik, amikor a gőz áthalad a couscoussière (gőzölő) lyukain.
A kuszkusz eredetileg őröletlen vagy durván őrölt durumbúza darából készült, és a név elsősorban magát a kuszkusz tésztát, a köretet jelenti. Tágabb értelmezésben magát, az összes kuszkusszal elkészített ételt. A hagyományos házi készítési marokkói kuszkusz alapeleme a tésztán kívül a zöldségek (répa, krumpli, cukkini) és a csirke, de persze ahány ház, annyiféle konyha, és bárki bármit rakhat bele a bárányhústól kezdve a paradicsomig.
Házi készítésű kuszkusz
A kuszkusz hagyományosan pénteki (imanapi) étel, ezért a legtöbb étteremben és vendéglőben is csak pénteken készítik el. Eredetileg a kuszkuszt kenyérrel vagy kézzel ették közösen egy tálból, és megvolt a puhára főtt zöldségek és hús helyes elfogyasztásának a sorrendje is. Az etikett szerint a húst fogyasztották el utoljára. A kuszkusz mellé hagyományosan tejet vagy kefirt szokás fogyasztani.
A kuszkusz egy rettentően laktató étel, én legalábbis sosem bírtam megenni egy egész tányérral belőle.
A neten számtalan receptet találni (például itt), érdemes kipróbálni.