Fedezzük fel Marokkót

Marokkó kincsei

Marokkó kincsei

Taroudant

A "kis Marrakech"

2018. február 22. - BoCS

img_3369.jpgTaroudant, amit a helyiek gyakran csak „kis Marrakechnek” neveznek, egy dél-nyugat marokkói város a Souss-völgyében. A város 80 kilométerre fekszik Agadirtól és 250 kilométerre Marrakechtől.

Mi az agadiri taxiállomáson fogtunk egy 'nagy taxit', és azzal mentünk Taroudantba. A taroudanti taxiállomás a városfal mellett található, így oda érkezve el sem lehet téveszteni az óvárost.

Taroudant a XI. században egy kis síita ország, a Bajjalis királyság fővárosa volt, ami elméletileg a fátimida kalifák uralma alá tartozott. A Fátimida-dinasztia egy síita uralkodóház volt, ami 910. és 1171 között élte fénykorát. Az uralkodók egyben imámok, vallási vezetők is voltak, tehát egy kézben összpontosították a világi- és vallási hatalmat.

Az Almoravidáknak 1056-ban majdnem sikerült kivívni függetlenségüket, az Almohádok uralkodásának idején, köszönhetően Ben Yedder lázadó hercegeknek, aki Taroudantot a Souss-régió a fővárosává tette meg. Végül a marinidák 1306-ban elpusztították a várost, de az hamarosan újjászületett, amikor a Saadian-dinasztia újra a régió fővárossá tette várost a XVI. szazadban.

img_3472.jpg

Marrakechre emlékeztető teraszos kávézók a főtéren

Mint fentebb említettem, Taroudantot a helyiek csak „kis Marrakechnek” emlegetik építészeti hasonlósága és atmoszférája miatt. Taroudant jóval kisebb, mint Marrakech, és turisztikailag közel sem olyan felkapott. Az óvárosban nincs tömegnyomor és nem zajos. Marrakechhez hasonlóan a souk (piac) itt is elfoglalja a medina (az óváros) egy részét, így nem kell meglepődni, ha biciklis vagy kismotoros helyiek haladnak keresztül a járdákon.

img_3343.jpg

A fal

Taroudant legfőbb nevezetessége az óvárost körülölelő falrendszer. A városfal 6 kilométer hosszú, 130 torony és 19 bástya csatlakozik hozzá. A városfalon belülre 9 mór stílusú boltíves kapun át vezet az út, melyek a város főbb pontjain helyezkednek el. A falnak 5 régi bejárata van, de nemrég újakat is építettek a forgalom megkönnyítése céljából. Minden kapunak külön neve van, például: Bab al-Kasbah, Leblalia vagy Bab Zorgan. A Bab el-Kasbah a főkapu, amelynél a falakra is fel lehet sétálni.

A souk itt is, mint mindenhol egyfajta látványosság. Van itt minden: fűszerek, ruhák, tázsinok, bőrök, gyümölcsök. Az eladók Taroudatban barátságosabbak és kevésbé tolakodóak, mint Marrakechben, emiatt nyugodtabban lehet nézelődni. Taroudant Tiznithez hasonlóan híres az ékszereiről. Sok ezüstékszert lehet itt vásárolni.

img_3453.jpg

A piac és az óváros

Egy taroudanti boltot külön kiemelnék, az Aladin Treasuret, ahol tényleg nagyon szép és különleges dísztárgyakat árulnak. Ezeket nyugodtan megnézhettük, az eladók szó nélkül felkapcsolták a villanyt, hogy fényképezhessünk is. Habár az árak nem a mi pénztárcánkhoz voltak szabva, de ha valaki valami különlegességet keres és van rá pénze, az itt megtalálja. Talán a legszebb bazári bolt volt, amit eddig itt láttam.

img_3439.jpg

A bazár

img_3426.jpg

img_3432.jpg

img_3430.jpg

A városkát akár lovas kocsival is meglehet nézni, több hintó és szekér is várja a turistákat, amelyek összességében olcsóbbak, mint a helyi taxi.

Taroudant óvárosa nem túl nagy, ezért egy nap alatt is kényelmes felfedezhető. Érdemes bóklászni benne, sok hangulatos kis utcát, kapualjat, ajtót, ablakot is felfedezhetünk. Én legalábbis nagyon élveztem, amikor felpillantva megláttam egy díszes, kovácsoltvas ablakot, vagy belebotlottunk egy alacsony és széles régimódi marokkói ajtóba.

img_3450.jpg

img_3445.jpg

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Taroudant

https://fr.wikipedia.org/wiki/Taroudant

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1timid%C3%A1k

A bejegyzés trackback címe:

https://marokkokincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr2713689674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása