Fedezzük fel Marokkót

Marokkó kincsei

Marokkó kincsei

Marokkói menta tea

2018. február 23. - BoCS

img_0512.jpgA marokkói kultúra egyik elengedhetetlen eleme a menta tea. Bármerre is járunk Marokkóban, a kávézók tele vannak férfiakkal, akik vagy kávéznak, vagy menta teát isznak. Míg nálunk a férfiak többsége sörözni ül be valahová, ők teázni.

Akár csodálkozhatnánk is, hogy olyan országokban, ahol a forróság és a kánikula hónapokig tart, miért isznak forró teát az emberek. Ennek oka, hogy a forró tea becsapja a test hőérzékelését, mivel megemeli a test hőmérsékletét. Az ember izzadni kezd, az izzadás pedig hűti az testet.

A marokkói menta teázásnak egy kisebbfajta ceremónia is társul. Ha valahol teát rendelünk, akkor a lefőzött zöld teát kancsóban hozzák ki nekünk. Ekkor kitöltjük a zöld teánk egy részét az üvegpoharunkba, majd beletesszük a friss mentalevelet és cukrot a kancsóba. Azt tudni kell, hogy a marokkóiak nagyon édesen isszák a teát, így ne lepődjünk meg, ha egy fél téglára emlékeztető cukrot hoznak ki nekünk. Miután beletettük a mentaleveleket és a cukrot a kancsóba, visszatöltjük a már korábban kitöltött teánkat is a kancsóba. Várunk egy kicsit, majd kitöltünk ez újabb adag, immár mentás teát a pohárba, amit nyomban visszatöltünk a kancsóba. Ezt még egyszer megismételjük. Ezután, elkezdjük kitölteni magunknak a teát jó magasról, hogy a tea tetején egy kis habocska képződjön. Most már lehet fogyasztani a teát.

Egyszer megkérdeztem egy marokkói barátomat, hogy mi értelme kitölteni azt az első, még mentalevél nélküli teát a pohárba. Elég felesleges folyamatnak tűnt nekem, mivel hogy utána visszatöltöm a mentateás kancsóba, és ott úgyis elkeveredik. És a válasza megvilágította a logikát a rendszerben. Azt az első pohár teát azért töltik ki, mert ha nem tennék, akkor az általunk a kancsóba belegyömöszölt mentalevél kinyomná a vizet a kancsó száján. Azonban, ha kitöltünk egy pohárnyit, a mentalevél nem nyomja ki a vizet, viszont miután bent van a mentalevél, nyugodtan visszatölthetjük.

Én nagyon megszerettem a mentateának ezt az elkészítése módját, mert a friss mentalevél tényleg sokkal finomabb, mint a szárított.

Beillesztek két youtube videot, ha valaki kíváncsi, hogy a marokkóiak mennyire hosszú ceremóniát kerekítenek a hagyományos teafőzésnek:

A második video:

A bejegyzés trackback címe:

https://marokkokincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr3113692154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása